• Stavanie mája

            30. 4. 2024

            Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života. Májová čerstvo zazelenaná príroda evokuje mladosť, sviežosť a energiu. Stromy, ktoré majú medzi rastlinami svoje zvláštne postavenie, symbolizovali mýtus boja jari so zimou či života so smrťou. Slovenským zvykom už od stredoveku preto bolo, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami a papierikmi – máj. Ale nešlo vždy iba o lásku a prejavenie náklonnosti, máje si ľudia pred svoje domy stavali aj ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami. Poľnohospodárom zas mala priniesť májová zeleň dobrú úrodu. 

            Aj naša materská škola patrí medzi tie, ktoré si uchovávajú zvyky a tradície a zdobenie symbolov jari sa konalo u nás prvýkrát. Túto peknú tradíciu si v dnešný deň pripomenuli deti z našej Materskej školy, ktoré za pomoci pani učiteliek Janky z veľkej triedy, Nóriky a Danky  vyzdobili májový strom farebnými stužkami v  priestoroch školského dvora materskej školy. Počasie nám krásne vyšlo,  vládla dobrá nálada. Farebnými stuhami zdobené symboly jari budú deťom a rodičom pripomínať až do konca mesiaca máj, že príroda sa už prebudila a zima definitívne stratila svoju moc.

          • Deň Zeme- 22.04.2024

            23. 4. 2024

            SVETOVÝ DEŇ ZEME- Každý rok si v našej škôlke pripomíname Deň Zeme, pretože túto tému pokladáme za veľmi dôležitú.   V priebehu celého týždňa  sa s deťmi venujeme aktivitám zameraným na ochranu našej Zeme. Už od malička by sme mali deťom hovoriť ako sa treba starať o našu planétu Zem. Tak sa to stalo a bude diať tento rok aj v našej materskej škole. Pani učiteľky si pre nich pripravili rôzne aktivity, zamerané na rozvíjanie enviromentálneho myslenia a konania detí. Vedieme deti k ochrane prírody, učíme ich správne separovať odpad. Snažíme sa ukázať deťom, ako udržať životné prostredie v čo najlepšom stave, predávame im čo najviac vedomostí o tom, ako ho chrániť a zveľaďovať. Veríme, že spojením citu a poznatkov sa nám podarí formovať u nich pozitívny vzťah k prírode a ochrane životného prostredia. Je dôležité, aby si deti už odmalička uvedomovali, že na ochranu Zeme by sme nemali zabúdať po celý rok.

            Zem je pravdepodobne jediná planéta vo vesmíre s podmienkami pre život. Je domovom nielen Vaším, ale aj miliónov najrôznejších druhov rastlín a živočíchov, ktoré sa vyskytujú na súši, v púšti, v lesoch, vo vodách, či vo vzduchu. Zem je úžasná planéta, ktorá nám dáva život. Žiaľ, nestaráme sa o ňu najlepšie. Unikaním škodlivých látok sa znečisťuje životné prostredie. Znečistenie prostredia – to sú napríklad odpadky na pevnine, ropné látky vo vode, dym z dopravných prostriedkov, alebo znehodnotená pôda kvôli chemikáliám z tovární. Mnohým druhom živočíchov a rastlín hrozí vyhynutie. Aj preto sa 22.apríla  každoročne už od roku 1970 oslavuje Deň Zeme. Upozorňuje ľudí na ničenie životného prostredia a pripomína nám, aby sme sa snažili zachovať našu planétu zdravú a čistú. 

             

            Poďakovanie za krásne pripravené aktivity , nápady a myšlienky patrí našim pani učiteľkám .

          • Kubo Edu- digitálna knižnica v našej MŠ

            16. 4. 2024

            Vážení rodičia,

            naša škola začína v tomto školskom roku využívať jedinečnú modernú vzdelávaciu pomôcku –školskú digitálnu knižnicu KUBO EDU. Je to najväčšia a najbezpečnejšia slovenská e-knižnica pre deti. Obsahuje viac ako 1000 detských kníh v slovenčine a angličtine: klasické a moderné rozprávky, slovenské a svetové novinky, básničky aj encyklopédie. Je užívateľsky jednoduchá a uľahčí deťom prístup ku knihám v škole . Veríme, že jej používanie nám spestrí čas  a budeme tak spoločne  motivovať deti k častejšiemu čítaniu kedykoľvek a kdekoľvek.

            Digitálna knižnica prináša klasické aj moderné tituly na zariadeniach, ktoré sú príťažlivé pre najmladšiu generáciu. S KUBO EDU si osvojujeme  digitálne zručnosti bezpečne a okrem digitálnej gramotnosti si deti zlepšujú aj tú čitateľskú.Veľký výber a dostupnosť titulov primeraných veku a záujmom dieťaťa predlžuje u detí čas trávený čítaním, o čom svedčia dáta z krajín, ktoré digitálne knižnice používajú už dlhodobo (USA,Veľká Británia, škandinávske krajiny).Digitálna knižnica sa navyše ľahko používa vo vyučovacom procese, keďže je kompatibilná s interaktívnymi tabuľami.

            KUBO prináša zábavu, snívanie, dobrodružstvo aj učenie a najmä možnosť používať mobilné elektron-ické zariadenia zmysluplne.

            Vďaka starostlivo vyberanému redakčnému obsahuje KUBO tou najbezpečnejšou knižnicou nainternete a zároveň knižnicou najekologickejšiu.

          • Zápis do MŠ 2024/2025

            7. 4. 2024

            MESTO NITRA oznamuje, že zápis detí do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Nitry pre školský rok 2024/2025 sa uskutoční: v dňoch: 6.5.  od 7.30 do 13.00 hod a 7.5.2024 od 8.00 do 14.00 hod.

            Deti prijímame s nástupom do materskej školy k 1. septembru 2024

             

                                                               Zákonný zástupca môže podať žiadosť:

             

            OSOBNE v riaditeľni materskej školy, dňa 6.7.2024v čase od 7.30 hod. do 13.00 hod a 7.7.2024 od 08.00 hod. do 14.00 hod.- preferuje sa tento spôsob.

            e-mailom alebo odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom e-mailu msmostna1nitra@gmail.com 

            - prostredníctvom elektronického dokumentu ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom alebo elektronického podania doručeného do elektronickej schránky materskej školy.

            poštou alebo kuriérom na adresu materskej školy, Mostná1, Nitra

            - elektronicky cez web stránku edupage, v sekcii elektronická prihláška, ktorá bude sprístupnená od 1.05.2024

             

            Súčasťou  žiadosti o prijatie dieťaťa do materskej školy (podpísaná oboma zákonnými zástupcami) rodič predkladá aj  potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktoré obsahuje aj údaj o povinnom očkovaní. Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie CPaP  a odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

            Zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti predložia riaditeľke školy .

            Informácie o povinnom predprimárnom vzdelávaní:

            • zákonný zástupca dieťaťa, ktoré dosiahne päť rokov veku do 31. augusta 2024 má povinnosť prihlásiť dieťa na plnenie povinného predprimárneho vzdelávania,
            • dieťa s trvalým pobytom v meste Nitra bude na plnenie povinného predprimárneho vzdelávania prednostne prijaté do spádovej materskej školy.

            Informácia o práve na prijatie do materskej školy

            • právo na prijatie do materskej školy majú v školskom roku 2024/2025 deti, ktoré k 31.8.2024 dovŕšia vek 4 roky,
            • deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijímajú do spádovej materskej školy.

            Spádové materské školy pre jednotlivé časti a ulice mesta Nitra sú určené Všeobecne záväzným nariadením Mesta Nitry č. 7/2021, ktorým sa určuje územie pre spádové materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitry, ktoré je zverejnené na webovom sídle mesta Nitry a jednotlivých materských škôl.

             

            Informácia o materských školách v ktorých sú zabezpečené podmienky pre deti so špeciálnymi  výchovno-vzdelávacími potrebami:

            v MŠ Nábrežie mládeže –  samostatná trieda pre deti s mentálnym postihnutím 

            v MŠ Piaristická –  samostatná trieda  pre deti s poruchami zraku

            v MŠ Párovská – integrácia detí s poruchami sluchu a NKS,

            v MŠ Nedbalova – integrácia detí s diabetes

            v MŠ Topoľová a MŠ Beethovenova – zabezpečené diétne stravovanie pre deti s celiakou

             

            Formulár žiadosti je na stiahnutie:

            Ďalšie tlačivá k zápisu (podľa potreby):

            Zaznam_z_preventivnej_prehliadky_detsky_lekar.pdf

            Pisomne_vyhlasenie_k_vydavaniu_rozhodnutia_v_spravnom_konani.pdf - v prípade, ak sa zákonný zástupcovia dohodnu, že rozhodnutie bude vydané len jednému z nich.

            Cestne_vyhlasenie_zakonneho_zastupcu.pdf - potrebné ak nie je možné zabezpečiť podpis druhého zákonného zástupcu

             

            V prípade zvýšeného záujmu zákonných zástupcov o prijatie detí do MŠ, budú na základe žiadosti zákonného zástupcu do naplnenia kapacity MŠ prednostne prijaté:

            • deti, ktorých súrodenci sú už prijatí do danej materskej školy aj v školskom roku 2024/2025
            • s trvalým pobytom v meste Nitra, resp. v mestskej časti, v ktorej sa nachádza materská škola,
            • ktoré doposiaľ nie sú prijaté do inej materskej školy
            • ktoré majú osvojené základné hygienické a samoobslužné návyky a sú primerane veku samostatné (nemá plienky, cumlík, samostatne sa naje lyžicou, napije z pohára, používa WC, umyje si ruky, oblečie si základné časti odevu, obuje sa...)
            • ostatné deti budú prijímané v závislosti od voľnej kapacity, podľa veku (v postupnosti od najstaršieho po najmladšie)

            Spádové materské školy pre jednotlivé časti a ulice mesta Nitra sú určené nariadením mesta Nitra a zverejnené na webovom sídle mesta Nitra https://www.nitra.sk/register/zoznam/vzn

             

            „Ostatné podmienky prijímania detí do Materskej školy, Mostná1, Nitra, boli prerokované so zriaďovateľom dňa 05.04.2024.1814_240404113048_001.pdf

                       

                                                                                                                              Mgr. Martina Švecová

                                                                                                                                 riaditeľka MŠ

                                                                                                                             

             

          • Zápis detí na školský rok 2023/2024
          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje